Nevezetességek megtekintése

Egri vár

 

Eger legnevezetesebb építménye, a történelmi zarándoklatok fő célja a sok évszázados múltra visszatekintő egri vár. Főként az 1552. évi hősies védelem lette messze földön ismertté, amikor Dobó István várkapitány vezetésével a maroknyi magyar védősereg hősies küzdelemben visszaverte a sokszoros túlerőben levő török hadakat.
Az egri vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatjuk a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit. A kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai, a hősök termében az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja. A várban található Egri Képtár hazánk egyik jelentős képzőművészeti gyűjteménye, mely németalföldi, itáliai, osztrák és magyar festményeket őriz.
Ezenkívül az Egri csillagok Panoptikum, Éremverde és az Ispotály-pince várja a látogatókat, melyben 3 dimenziós mozi
A vár és vitézeinek tette a XX. században lett legendává, amikor Gárdonyi Géza megírta Egri csillagok című regényét.  Az írót a várban helyezték örök nyugalomra
A regény szereplői nyaranta megelevenednek az azonos címú történelmi musicalben, melyet minden év augusztusában láthat a nagyközönség a vár falai között.

 

Bazilika

Eger egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb temploma, a Bazilika. Hild József tervei szerint 1831-1837 között épült Pyrker érsek megrendelésére. A főszékesegyház előtti téren álló szobrok Marco Casagrande alkotásai. A fő- és mellékoltárok festményei többnyire olasz festőktől származnak. A Bazilika orgonáját a XIX. század végén a salzburgi Moser cég szállította. Főszezonban (május 15. – október 15.) mindennap a déli órákban orgona-bemutatót hallhatnak az ide betérő érdeklődők.

Líceum

Az Eszterházy téren található a későbarokk stílusban épült Líceum tekintélyes épülete, melyet a XVIII. sz. végén egyetem céljából építtetett Eszterházy Károly gróf, s ahol ma főiskola működik. A Líceum első emeletén tekinthető meg az országszerte híres egyházmegyei könyvtár, ahol számos régi kódex, kézirat, s a Magyarországon fellelhető egyetlen eredeti Mozart-levél is látható.

Specula Csillagvizsgáló

A Líceum épületében 1966. április 16.-án nyílt meg hazánk egyetlen állandó kiállítása, mely a 18. század csillagászati távcsöveit és mérőeszközeit mutatja be eredeti környezetükben.
Az érdeklődők egy jól felszerelt, 18. századi csillagászati obszervatóriumot tekinthetnek meg, azzal az érzéssel, mintha csak az egykor élt csillagász éppen most hagyta volna abba megfigyeléseit.
Az egri Csillagásztorony kiállítása, valamint a Camera Obscura panoráma kivetítése egyéni és csoportos látogatók számára egyaránt megtekinthető a Líceum épületében.
Március 1-től október 15-ig 9:30-tól 15:30-ig - Jegykiadás 15:00-ig. Hétfőn szünnap!
Kb. Október 15-től február 29-ig csak szombaton és vasárnap látogatható. 9:30-13:30 között.
A nyíl teraszról a város cspdálatos panorámája tárul elénk.

 

Minaret


A faragott homokkőből épült torony tizennégyszög alaprajzú és 40 m magas. Európa legészakibb török kori emléke. A keleti oldalához épített dzsámit városrendezési okokból 1841-ben lebontották.
Magas törzsén belül 97 csigalépcsőfok vezet fel a körerkélyre, amelyet vaskorlát övez, a kősüveg hegyét félhold és kereszt díszíti. 350 év után, 1997-től, az egri nyári rendezvénysorozat keretében ismét megszólal a müezzin éneke a minaretből. Az országban található három álló minaret közül ez van a legjobb állapotban, és ez a legmagasabb

Rác templom

 

Az egyhajós templom copfstílusban épült 1784-99 között Povolny János tervei alapján, ikonosztázát Jankovich Miklós készítette.
A templom belső berendezése késő barokk-rokokó stílusú. Szószéke gazdagon faragott, copfstílusú. A templom körüli kertben XVIII-XIX. századi síremlékeket láthatunk.

 

Minorita templom

 

g1 Minorita templomg Minorita templom

A Dobó téren áll a Minorita templom, Eger legszebb barokk temploma. A templomot 1771-ben Páduai Szent Antal tiszteletére szentelték fel. A templom építését az 1771-es évszám jelzi a homlokzaton, de a templombelső folyamatosan készült el 1792-ig.

Fazola kapuh Fazola kapu


A megyeh áza legfőbb ékessége, egyben a magyarországi kovácsoltvas-művesség kiemelkedően gazdag, igényes és egyben reprezentatív darabja a főkapu fölötti félköríves vasrács, a Hit, Remény és Szeretet allegorikus alakjaival, valamint a kovácsoltvas kapuk.A Fazola Henrik által készített címeres és szőlőfürtös kapukon a barokk és a rokokó stílusjegyek fedezhetők fel

Érsekkert

i Érsekkert

i1 Érsekkert 

A mintegy 22 hold kiterjedésű parkot Eszterházy püspök idejében építették, a közepén található szökőkutat 2000-ben avatták fel. A francia parképítő művészet hagyományait őrző park 1919 óta közkert
A parkot keletről az Eger patak határolja, partján sétány és kerékpárút húzódik. Fái, hídja, kis ligetei megkapóak az év minden szakában.

Város a város alatt

j Város a város alatt

j1 Város a varos alatt 

Ebben a pincében szerette volna a város bemutatni életképekben, interaktív jelenetekben, fény- és hanghatásokkal gazdagítva a város történetét 1004-től (a püspökség alapításától), 1687-ig (a törökök kivonulásáigA pincerendszert 2007 februárjában, a 7 magyar csoda közé választották.
A pince hőmérséklete állandóan 12 fok, ezért meleg ruha, pulóver ajánlott. A pincelátogatás időtartama 45 - 50 perc. A Város a város alatt bejárata a Bazilika előtt, a Szent László szobor alatt található.

Kopcsik Marcipánia

k1 kopcsik

k kopcsik 

Megnyitotta kapuit Eger történelmi belvárosábanMagyarország “legédeebb” kiállítása, ahol Kpcsik Lajos Oscar-díjas Guinnesss rekorder mestercukrász alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A 120 tárgy mindegyike cukormasszából és marcipánból készült, mint például egy közel két méteres borospalack, a Minaret kicsinyítet mása, de a gyermekek számára is igazi különlegességeket tartogat a kiállítás, hiszen cukormasszából elevenednek meg a mesehősök. (Cím: Eger, Harangöntő u.4.)

Történeti Tárház

l Történeti tárház

Tóth Sándor magángyűjteményét láthatja a közönség.A kiállítás elődeink fegyvereit hivatott bemutatni, az őskortól a szabadságharcig. A bemutatott fegyverek egyedisége és eredete minden gyermek és felnőtt figyelmét felkelti. (Cím: Eger, Dobó u. 9 –bejárat a Fazola utca felől)

 

Palóc Népművészeti Kiállítás

m Palóc múzeum


A kiállításon a Palócföld Heves megyei tájainak népművészetét mutatják be. A fafaragások legszebb darabjait a pásztorok készítették (botok, ivókanalak). A népi kerámia egyszerűbb, mindennapi darabjai közül kiemelkednek a mezőcsáti és tiszafüredi butykosok, miskakancsók. Nagy hagyományai vannak a szövésnek is.
A palóc lakóház tisztaszobáját festett bútorok, saját készítésű hímzett és szőtt ágynemű, valamint színes tányérok, tükrös szentképek és olajnyomatok idézik.  (Cím: Eger, Dobó u. 12.)

Sportmúzeum


n Sportmúzeum

A sportmúzeum egyedi módón állít emléket Dr. Bárány Istvánnak. Végső akaratához híven, halálát követően testének hamvait urnában, a múzeum falába temetve nyert végső nyughelyet e kiváló sportember, a város szülöttje és "Díszpolgára".
A Megyeháza barokk udvarán, a múzeum szomszédságában megvalósult Olimpiai Park immár 93 olimpikon 174 olimpiai részvételét rögzíti. Az országban egyedülálló módon állít emléket mindazon olimpikonoknak, akik Heves megyében születtek vagy egykor itt sportoltak, ill. edzőként, sportvezetőként vettek részt az olimpiákon. Ilyen formában nem emlékeztek meg az olimpikonokról egyetlen magyar városban sem. (Cím: Eger, Kossuth út 9.)

 

Egri borvidék

o Egri borvidék o1 Egri borvidék

o2 Egri borvidék 

A város és környéke híres történelmi borvidék. Az egri szőlő és borkultúra kezdete a honfoglalás utáni időszakból származik.
A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket. A Szépasszony-völgy Eger legnagyobb kiterjedésû, összefüggõ borpincés területe, mely az utóbbi néhány évtizedben idegenforgalmi jelentősége révén országos hírre tett szert.

A borvidék máig leghíresebb bora a Bikavér, melynek a legendája a középkorhoz kötődik, s három szőlőfajta borának a házasításával készül.

p Szépasszonyvölgy

p1 Szépasszonyvölgy 

István Pince és Bormúzeum (Eger, Tündérpart u. 5.)


r istván pince

r istván pince1 

Magyarország bortermelő vidékeinek bemutatása, régi, muzeális, borásztechnikai felszerelések kiállítása.
Az 1789-ben riolit tufába vájt eredeti pince rendszerben található az István Pince – Nemzeti Bormúzeum.
A pincerendszer 4 ágból áll, az ágak 33-45 m hosszúak, együttes hosszuk 255 m. A pince 14 m mélyen van az udvarszint alatt. 2 fűthető éttermi ágában 160 fő befogadására van lehetőség. Vendégeink eredeti környezetükben ízlelhetik a gasztronómia számára készített borokat, cigányzene és folklór program mellett.

 

Kirándulások

Bükki Nemzeti Park

Hazánk első hegyvidéki nemzeti parkja 1977-ben alakult, jelenleg 43.254 ha védett területet foglal magába.
A Bükk-hegység tömbjének változatos karsztjelenségei, barlangjai, szurdokvölgyei és kiemelkedő sziklabércei, valamint növény- és állatvilágának ritkaságai évről-évre látogatók százezreit vonzzák. A gyalogosan és kerékpárral egyaránt elérhető kilátóhelyekről lenyűgöző panorama tárul a természetet kedvelő kirándulók elé.

a Bükk -Háromkő a0 Bükk-Tarkő
a4 Bükk -Ódor vár a3 Stimecz ház

a1 Bükk Imó-forrás

a2 Vöröskő  forrás 

 

Felsőtárkány

b Felsőtárkány b1 felsotarkany_vasut

Egertõl 10 km-re a Bükkbe vezetõ úton juthatunk el Felsõtárkányba. Tiszta levegõje, természeti szépsége elsõsorban a természetjáróknak nyújt élményeket.  Erdei kisvasúton érhetik el a Stimecz-házat, majd kijelölt túristaútvonalon tekinthetik meg a Vöröskõ és Imókõ idõszakos forrásokat, az érintetlen õserdõt, a Bükk sejtelmes és romantikus tájait.
A bõvizû sziklaforrás vizét már a XVIII. században tóvá duzzasztották. Ma kellemes pihenõhely.

Szilvásvárad

c Szilvásvárad -Kilátó

c1 Szilvásvárad1

c2 Szilvásvárad4 

Kevés olyan település akad, amely kis méretével ellentétben oly sok ajándékát őrzi a természetnek és az emberi szellemnek, mint Szilvásvárad. A Bükk hegység már önmagában a látnivalók kimeríthetetlen sokaságát kínálja a pihenni, túrázni vágyóknak. Hazánk egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Szalajka-völgy, ahol a látogatók szabadon élvezhetik a csodás környezetet, a friss, tiszta levegőt, a nyugalmat. A völgyben elénk táruló patakok, vízesések, pisztrángostavak csodás látványt nyújtanak. Az Ősember-barlang, a múzeumok, a vadaspark látogatása elengedhetetlen része kirándulásunknak, akárcsak az erdei kisvasúttal történő utazás.

Szilvásvárad ad otthont a világhírű lipicai ménesnek. A törzsménistálló, a kocsimúzeum, a lovastörténeti kiállítás, a legelő ménes megtekintése mind-mind felejthetetlen élményt nyújt. Itt található hazánk egyetlen református körtemploma, valamint börtönmúzeum és helytörténeti kiállítás is várja a településre érkező vendégeket. A Bükkbe vezető tanösvény végén magasodó Millenniumi Kilátó.
A 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült építmény méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festői vidéket. A Kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patakvölgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak.

A szabadidős sportok kedvelőit télen hóágyúval, felvonóval, hókezelő géppel rendelkező sípálya várja, de hazánk első kalandparkjában is kihívások sokasága található. Szilvásváradon található Magyarország egyetlen egycsöves bobpályája. Az extrém sportok kedvelői ugyanúgy hódolhatnak szenvedélyüknek, mint aki lovagolni vagy fogatot hajtani érkezik a községbe, vagy csak egy kellemes kerékpártúrát tervez a környéken.

Noszvaj

d sikfokut

d1 sikfokut1

d2 noszvaj1 

d3 noszvaj

Egertõl 11 km-re északkeletre, a Bükk hegység déli lejtõjén, a 669 méteres Várhegy lábától délre húzódó völgy kiszélesedõ részén, a Kánya patak két oldalán helyezkedik el. Jellegzetes hegyi falu, amelyet minden oldalról 300-500 méteres hegyek, dombok vesznek körül. Környezete, elragadó tájai és egészséges tiszta levegõje, valamint a múltat idézõ mûemlékei méltán vívták ki az itt lakók és ide látogatók vonzalmát, szeretetét és elismerését.
A települás Barokk kastélya, a síkfőkúti tavak és turistacentrum, a Gazdaház, az úgynevezett "Pincelakások", a tufába vájt borospincék sokasága, a Bükk turistaútjai mind-mind megannyi látnivalót kínálnak.
A tavasztól késő őszig terjedő  rendezvények sokasága, például: Húsvéti Vendégvárás, Pünkösd, Anna-napi búcsú, Szilvanap, Noszvaji Pincenapok és Kemencében Készített Ételek Napja, Zenés Nyári Esték, látogatók ezreit csalogatják.

A noszvaji kastélyt és melléképületét copfstílusban építette 1774 és 1778 között Povolny János, ma szállodaként működik, néhány terme múzeumként látogatható. A kastélypakban növénykülönlegességek is találhatók.
 

Szarvaskő

 

e Szarvaskő1

e1 szarvasko 

A Bükk hegység völgykatlanában az Eger-patak mentén épült mintegy 400 lakosú település, mely az egri püspökség ősi birtoka volt. Vár, templom, alagutak, sziklák és sok geológiai, botanikai érdekesség - ez Szarvaskő, régi nevén Püspökváralja.
Közvetlenül a község fölötti 446 m magas vulkáni kőzetekből álló Keselyűbércen találhatók az 1200-as évek végén épült vár romjai, melynek ma már csak néhány alapfala s kör alakú toronymaradványa látható. A vár fekvésénél fogva nevezetes erődítmény, Eger mellékvára volt, ma a Bükki Nemzeti Park egyik gyöngyszeme.
A község festői szépségét emeli az 1840-1845 között épült klasszicista templom. Az Egertől mintegy 10 km-re fekvő Szarvaskő kedvelt kirándulóhely, gépkocsival, autóbusszal, vonattal is könnyen megközelíthető. Gyalogosan az országos kéktúra-jelzésen érhető el. Az ország legfestőibb vasútvonala - amely mintegy 100 éves - a Várhegy alatt két kis alagúton halad át.

 

Bélapátfalva

f Bélapáti tó f1 belapatfalva1

f2 Bélapáti apátság 

Egerből észak felé haladva a putnoki vasútvonal mentén, az Eger-patak völgyében vivő országúton közelíthetjük meg Bélapátfalvát. Elhagyva a szarvaskői vár alatt vadregényesen összeszűkülő völgyszorost, Mónosbél után kitágul a patak völgye. Jobboldalt feltűnik a Bükk hegység előretolt bástyája, a Bélkő. A fehér hegy sziklái százmillió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből, s mely sziklák tövében védett növények élnek.  Az orgonasípszerűen lerobbantott sziklatömbök aljában áll Magyarország egyetlen épségben megmaradt középkori ciszterci apátsági temploma. A város kialakulása az apátság 1232-es alapítása utánra tehető. Lélegzetelállító völgyben bújik meg az elragadó történelmi hangulatot árasztó templom, valamint a ciszterciták által alapított egykori monostor maradványai. A tatárok támadását követően a templom építését cask IV.Béla visszatérése után folytatták. A török hódoltság alatt a monostor falai leomlottak, a boltozatrendszert a 17-19. sz. során állították helyre, akkor kerültek ide a barokk oltárok.

 

Siroki vár


g1 Siroki vár 03

g Siroki vár 01

A Mátra  keleti részén egy magányos vulkáni hegycsúcs tör az égbolt felé, rajta Sirok várának falaival, a 296 m magas Várhegy tetején. A siroki vár legrégibb története és nyoma még az avarok idejére nyúlik vissza.

Kalandpark és bobpálya a Mátrában

h1 Erdeikalandparkh Erdeikalandpark

Az OXYGEN ADRENALIN PARK  Egertől 50km-re, a Mátra déli lejtőjén található. A 16 hektárnyi területen kialakított parkban az 1 évestől a 99 évesig, mindenkinek kínálunk szórakozási lehtőséget.
Az ország legmagasabban fekvő kalandparkjában nemcsak az adrenalint termelő élményelemektől áll el a lélegzetünk, hanem az elénk táruló panorámától is. Derűs időben Kékes tetőtől az Alföldig elláthatunk.

Lillafüred

i2 Lillafüred

i Lillafüred


A Lillafüredre érkező látogatót a smaragdszínű víztükör minden bizonnyal elvarázsolja. A csónakázásra, vízibiciklizésre és horgászásra alkalmas tó minden évszakban különleges látvánnyal lepi meg a romantikát kedvelőket.
A Palotaszálló Közép-Európa egyik legszebb romantikus épülete. Az üdülőhely nevezetességei még a függőkert, a Szent István cseppkőbarlang és az Anna mésztufa-barlang, valamint a József Attila által megénekelt vízesés. A közeli Alsó-Hámorban található az 1906-ban feltárt Szeleta-barlang a jégkori ember kultúrájának leleteivel.

Fürdőzési lehetőségek

Egri Termál- és Strandfürdő

j Strand 001

j1 Strand 002 

Eger város langyos vizű radioaktív gyógyforrásait minden bizonnyal a legkorábbi történeti időktől ismerte és használta az itt élő ember, mely gyógyhatásának kutatásával, vizsgálatával minden korban foglalkoztak, s a folyamatos fürdőfejlesztések révén, ma modern körülmények között élvezhetik a vendégek a víz gyógyhatását
A Termál- és Strandfürdő 5,3 hektáros területen hét medencével, termál – és kétféle minőségű közel azonos hatású  gyógyvízzel várja a vendégeket. A dögönyöző medence egyedi élményt nyújt a zuhatagban ömlő víz jótékony hatásával. Spotolásra kiválóan alkalmas a korszerű feszített víztükrű úszómedence.
A fedett-nyitott élménymedencéen 14 féle szórakozttaó, vízi rekreációs elem biztosítja a kikapcsolódást: pezsgőfürdő, víz alatti masszázs, vízesés.
A gyerekek körében kedvelt a vízforgatós gyermek élménymedence. A vízivárban pezsgőfürdő, buzgár, csúszda, zuhatag teszi felejthetetlenné a fürdőzést.

 

Török fürdő

k2 törökf3k1 törökf2

k törökf1

2009 szeptemberétől várja újra vendégeit az északi régióban egyedülállő, nemzetközi szinten is 2009 szeptemberétől várja újra vendégeit az északi régióban egyedülállő, nemzetközi szinten is ritkaságszámba menő Török Fürdő.
Az 1600-as évek elején épült eredeti Török medence további öt medencéven (ilidzsa), szaunákkal, maszázzsal, gőzfürdővel és hamammal (hagyományos török gőzfürdő) egészült ki.
Mindezek mellett esztétikus elemekkelés hangulatos megvilágításokkal kialakított pihenő részek még tovább erősítk a törökös hangulatot.
Yáron egy közlekedőn keresztül lehetőség van a Strandfürdő területére való kijárásra is.
A Török Fürdőben nemcsak szórakozási és kikapcsolódási, hanem gyógyászati szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a látogatók.

Egerszalóki Gyógy-és Wellnessfürdő

l szalók

2007. július 13-án megnyílt és fogadja vendégeit az Európában páratlan természeti környezetben épülő Gyógy- és Wellnessfürdő Egerszalókon, Egertől mindössze 6 km-re. A hegyoldalról lefolyó gyógyvíz alkotta különleges teraszos mészkőképződmény lábánál épülő fürdő a sokoldalú, magas színvonalú gyógyászati és wellness szolgáltatásai révén egyedülálló a térségben. Az 1900 m2 vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 17 kül- és beltéri medence kap helyet - gyógyvizes ülőmedencék, pezsgőfürdő, élménymedencék, csúszda, gyerekmedencék biztosítják a kellemes időtöltést az idősebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt

Demjéni Thermál-völgy

m3 demjén2

A demjéni Hegyeskő-völgyben 2006-ban létesítették azt a kutat, melyre a gyógyfürdő épült.
A 690 méter mélyről feltörő, több tízezer éves, 68 °C-os víz az ország legújabban feltárt gyógyvize. A vizsgált összetevők alapján nátrium-kalcium-hidrogénkarbonátos, kemény fluoridos, kénes gyógyvíz, melynek jelentős a vas és kovasav tartalma.

A gyönyörű mozaikkal kirakott, egészségturizmust szolgáló új demjéni gyógyfürdő négy medencével, összesen negyvenkét élményelemmel, nyakrafolyókkal, levegőbuzgárokkal várja kedves vendégeit.


m1 demjén

m Demjéni Thermál völgy 005

Éjszaka kivilágítják a medencéket, amely varázslatos hangulatot kölcsönöz a fürdőnek


m2 demjén1

Miskolctapolca

n2miskolc n3miskolc

n miskolc 

A Barlangfürdő az ország egyik legszebben kiépített fürdője, fedett és szabadtéri medencéi is vannak, fő vonzerejét a természetes barlangban lévő melegvizes medencék jelentik. A gyógyulni vágyóknak hidroterápia, masszázs áll a rendelkezésére, a fürdő orvosi rendelőkkel is rendelkezik. A Barlangfürdő előtt hatalmas park terül el csónakázó tóval és játszótérrel.

Bogács

 
o bogács

o bogács1 

Dél-borsodi üdülőközség, a Bükkaljai Borvidék központja. Egertől 16 km-re Bükk-hegység lábánál fekszik,  a Hór és Szoros patak völgyében Nemzetközi hírű termálfürdőjével, szép környezeti fekvésével, gazdag kulturális programjaival, borkultúrájával, fejlett infrastruktúrájával és színvonalas szolgáltatásaival az észak-magyarországi régió dinamikusan fejlődő települése.
Kőolajkutatással  480 m mély kutakból feltárt 76 oC –os méltán emelte hírnévre Bogácsot. Ezen természeti adottság kihasználásával létesült a termálfürdő, mely nyitott medencéivel télen-nyáron közkedvelt hely a meghitt, nyugodt környezetben.
A fürdő területén három termálvizes medence (36-38oC), kettő gyógyvizes medence(36-38oC), egy gyermekpancsoló(30oC), és egy feszített víztükrű úszómedence(24oC) áll a vendégek rendelkezésére.

Mezőkövesd

p zsóry

p zsóry1 

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő Észak-Magyarország egyik legnagyobb forgalmával rendelkező gyógyfürdője, ahol közel 70 éve milliók gyógyulnak meg, vagy lelnek enyhülést panaszaikra.
A melegvizet –olaj után kutatva- 1939-ben találták meg. A víz kémiai és fizikai vizsgálatát az 1950-es években végezték el, és megállapították, hogy értékes termálvíz, amely kalcium –magnézium –hidrokarbonát –klorid - kén összetételű. A 72 C°-os víznek Magyarország összes gyógyvizei között a legmagasabba kéntartalma.
A fürdő területén különféle gyógyszolgáltatások vehetők igénybe. A kikapcsolódni vágyókat a nyakdögönyözővel, pezsgőággyal ellátott élménymedence várja, melybe ki lehet úszni a fedett uszoda (27 C°) és gyógymedencék (33-40 C°) épületéből. A 100 méter átmérőjű körmedence frissítő vizét élményelemek (csúszda, sodrófolyosó, zuhatag) és hullámmedence színesítik. A kicsik nyitott és fedett gyermek élménymedencében is pancsolhatnak , a szülők pedig használhatják a wellness részlegeket, illetve kérhetnek gyógy- és frissítő masszázst.pancsolhatnak , a szülők pedig használhatják a wellness részlegeket, illetve kérhetnek gyógy- és frissítő masszázst.